••


HOVEDSIDEN
Om leilighetene
Om nærmiljøet
Om leie
Om Berlin
Om reisen fram
Praktiske råd
Kontakt oss
Om nærmiljøet

Leiligheten ligger helt sentralt i Berlin i umiddelbar nærhet til Kurfürstendamm med tallrike shoppingmuligheter og et rikt kultur- og nattliv. Tre minutter fra leiligheten ligger et av Berlins mest kjente markeder (Winterfeldtmarkt, lørdager og onsdager). Ellers er det en rik blanding av antikvariater, antikvitetsforretninger, frokostkafeer, restauranter og vinbutikker i nærmiljøet.

Nollendorfstrasse (gaten) har sitt eget liv.

Vi vil derfor foreslå at dere også bruker tid på nærmiljøet. Vi bodde tre år i denne gaten og fikk oppleve en type inkluderende nærmiljø som vi ikke kjente fra Oslo, og som gjorde et sterkt og meget positivt inntrykk.
Det slo oss tidlig at man her i gaten har en rekke møteplasser som gjør at folk kjenner hverandre og snakker med hverandre på en måte som var ny for oss. Dere vil se det hvis dere krysser gaten og tar morgenkaffen hos ”Miss go lightly”. Bemerk hvordan kafeen er knyttet til frisørsalongen ved siden av, og noter også hvor greit og billig det er å gå til frisøren etter å ha ventet over en kopp kaffe. Etter en spasertur eller sykkeltur i Berlin, vil vi foreslå at dere tar et glass vin hos Karin i ”Vino es Mas” som ligger 20 meter lenger ned. Også dette er et sted folk i gaten møtes og snakker sammen over et glass vin og litt skinke og ost.
Det er et utall av restauranter i strøket, så der kan dere selv velge og vrake. Vi tok gjerne søndagsfrokosten på Maybach på Nollendorfplass (søndagsbuffet, åpner kl 1000).
Ellers er også markedet på Winterfeldts plass hver lørdag og onsdag et sted der folk fra gaten møtes (5 minutter, ut av døren, så høyre, så høyre). De som bor i strøket handlet gjerne tidlig før folk kommer fra andre deler av Berlin - og da treffer de gjerne naboer.
Noter også at folk av samme type ofte bor nær hverandre i små miljøer. I vår del av Nollendorfstrasse bor det mange ”68-ere” fra den tiden gaten lå nær Muren og følgelig ikke var så fin. I den andre delen av gaten i retning Kurfürstendamm finner dere ulike homse-miljøet. Det stammer fra 1880-årene og det er første åpne miljøet i Europa. Her finner dere egen Internettcafe for homser. Notere også det blå-hvite flagget til sadomasochistene. I helt motsatt ende av gaten, på andre siden av Nollendorfplass, bor de som vil ha en rolig, bilfri miljøgate. Her er det stille og lite liv og kanskje litt dødt.
Dere finner mer om nærmiljøet i boka «Berlin. Det 20. århundres hovedstad» av Torgrim Eggen (s. 120-130).
De gjestene som er litt eldre og har lest Kästners «Emil og detektivene» kan notere at handlingene i boka er lagt til Nollendorfstrasse og områdene rundt gaten.

Vi gikk ofte søndager til buffen hos Maibach på Nollendorf Platz og spiste og leste dagens aviser. Her er det også nettverk for de som har med PC. Restauranter og utekafeer er det mange av og de er lette å finne i både Masenstrasse og Winterfeldtstrasse.

På den andre siden av Winterfeldtplatz begynner Goltzstrasse som også har mange småbutikker og kafeer. I det hele tatt er det mange småbutikker i de nærmeste gatene, både med brukte og med håndsydde klær, med sko og med smykker. Det er all mulig grunn til å utforske nabolaget!

Det er 10 minutter til fots til Kurfürstendamm, hovedgaten i det tidligere Vest-Berlin, og 10 minutter til den norske ambassade og til Tiergarten, 15 - 20 minutter til Potsdamer Platz. Det enkleste er å bruke sykkel.

Mange ønsker å se Kurfürstendamm og kanskje særlig varehuset KADEWE, og særlig matvareavdelingen i 6. etasje (med 3000 forskjellige pølsetyper!). Og har dere barn med, noter den fantastiske zoologiske hagen i Berlin som ligger like ved Kurfürstendamm.

På Nollendorf Platz ligger en t-banestasjon (med samme navn) og derfra kan man raskt komme rundt i Berlin (linjene U1, U2, U4, U15). Her er det også bussholdeplass (buss 119 og 187) og taxiholdeplass. Kjøp ukekort hvis dere er der for en uke (”Berlin Welcome Card”). Det kan dere også få kjøpt på flyplassen.Winterfeld markt